VitVitAvstängd

Åtgärdsplan för våren 2013

Efter snö kommer tö och sedan en ljuvlig vår eller…

Som ni alla har märkt har vi haft en väldigt tuff vinter, följd av en vår som inte ville komma igång.

Nu verkar dock värmen ha kommit, och suget efter en öppen bana är stor hos många. Naturligtvis förstår vi detta och arbetar stenhårt för att kunna öppna en bana som är i spelbart skick. Som dessutom kommer att klara säsongen utan ytterligare skador.

Här kommer en beskrivning av vad vi gör:

  1. På våra greener börjar vi med klippning, spiker (ytstickluftning) och stickluftning med krysspinnar. Dessa åtgärder är förberedelse för sådd.
  2. Vi stödsår de skadade delarna av greenerna. På röd 1, 3, 9, vit 2,7 och gul 5.
    Därefter dressar, göder och vattnar vi. Greenerna skyddas därefter med våra speciella skyddsdukar.
  3. De andra greenerna får samma stödarbete i sin utveckling men de behöver inte stödsås på samma sätt, detta sker manuelt vid behov.
  4. Korthålsbanan kommer att få samma behandling som de svårast skadade greenerna på stora banan.
  5. Alla fairways och områden kring greener och tees kommer att fortsätta att ytstickluftas. De svårast skadade områdena på fairways kommer att köras med spiker för att få ner näring och igång växten. Vid behov kommer dessa ställen även att manuellt stödsås.
  6. Tees kommer att dressas, gödas, stödsås och sedan gödas igen.

 

Varför blev det så här:

Vi fick översvämning på en redan blöt bana den 28 november, något som drabbade oss hårt då vi ligger väldigt lågt i förhållande till vattenytan i Bråviken.

Den 29 november kom vintern och vi fick 12 grader kallt på natten med isbildning över hela anläggningen som följd.

Isen låg sedan kvar under den snö som föll. Vid ett töväder i december smälte delar av snön för att sedan, när kylan kom tillbaka ytterligare spä på istäcket.

Den isen låg sedan i ungefär 100 dagar. Mer snö föll också ovanpå isen och under is- och snötäcket låg vårt kära gräs utan att kunna få något syre. Krypven klarar omkring 60 till 80 dagar utan syre. Vitgröe klarar 10 till 30 dagar utan syre.

 

För att få ner syre till greenerna skottades snön bort och isytan belades med lecakulor som alstrar värme. Detta för att påskynda smältning. Åtgärden gjordes i början av mars.

Efter detta kom kylan tillbaka tillsammans med mera snö. Ishackning och vattenborttagning med hjälp av vattensug var vårt arbete under hela mars och halva april. Då fick greenerna svårt att hålla värme och vi beslutade att skydda dem mot frystorka med våra greenskyddsdukar.

 

Det långsiktiga arbetet med våra greener går ut på att dränera bort överskottsvatten från greenens omgivningar.

Vi jobbar också med att byta ut gammalt greenmaterial mot nytt och fräscht innehållande i första hand sand. Detta för att öka greenens förmåga att släppa igenom vatten.

Genomsläppligheten mäts i perkolationsvärde. Våra greener har ner till 1 mm i timmen, att jämföra med ett normvärde på mellan 150 och 225 mm per timme. Förutom vanlig klippning, vältning, dressning, gödning, bekämpning och vattning så genomförs många vertikala åtgärder då man går ner i greenytan och skapar möjlighet för luft och material att nå ner till jorden. Dessutom jobbar vi med ett tillväxtreglerande medel som heter primomaxx från Indigrow, detta gör gräset tätare, starkare och mer slitstarkt.

Vårt arbete mot översvämningar har fortsatt med åtgärder i bäcken vid fördämningar och vid utloppet mot Bråviken. Dräneringsåtgärder kommer att ske över hela anläggningen där behov finns.

Igår måndag hade vi det första dygnet med över tio graders snittemperatur. Vi hoppas att den välbehövliga värmen kommer ge synliga resultat.

Prognosen är i dagsläget att vi kommer öppna gul slinga med sommargreener imorgon, onsdag. När resten av anläggningen öppnar vågar vi inte sia om, men all personal gör sitt yttersta för att det sker så snart som möjligt. När vi vet mer kommer ni att få den informationen via mail och hemsida.

 

 

Denna webbplats använder cookies. Men först behöver vi ditt samtycke. Läs mer.

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng